Werking iDuctor

De iDuctor van DS Tools is de ultieme tool voor precisieverhitting. Dit elektronische gereedschap verwarmt door middel van inductietechnologie. Diverse ijzerhoudende metalen kunnen hiermee van binnenuit worden opgewarmd. Kenmerkend voor inductieverhitting is dat hoofdzakelijk de buitenste constructiedelen worden verwarmd (in tegenstelling tot een gasbrander die alles tegelijk verhit). Door het verschil in temperatuur van de constructiedelen kunnen deze eenvoudiger worden losgemaakt. Binnen tientallen seconden is lokale verhitting mogelijk waarbij het materiaal roodgloeiend* wordt. In het geval van staal bedraagt de temperatuur dan tussen de 300 en 600 graden Celsius.

Deze techniek is bruikbaar voor vastzittende moeren, bouten, fusees, nippels, lagers en andere onderdelen. Wanneer deze zich bevinden op plaatsen die regelmatig heet worden, trillen, oxideren of corroderen, zijn deze met gewone gereedschappen vaak niet of zeer moeizaam los te krijgen. Veelal werd hiervoor een gasbrander gebruikt. Dit heeft als nadeel dat het gebruik van open vuur in werkplaatsen een zeker risico geeft en voor de veiligheid toezicht nodig is van een collega. Het voordeel van de iDuctor is dat de vlamvrije inductieverhitting veel sneller werkt en veiliger toepasbaar is. Inductie biedt ook uitkomst bij vastgevroren metaal. Zelfs één persoon kan dit apparaat gebruiken met één hand. Nog een voordeel van de iDuctor is dat deze met de buigzame spiralen ingezet kan worden op moeilijk bereikbare plaatsen en zelfs in het interieur.

* In de praktijk is het voor demontage meestal niet nodig om metaal te verhitten tot het roodgloeiend is. In het beeldmateriaal van deze website is dit uitsluitend gedaan voor illustratieve doeleinden om de kracht van de iDuctor te demonstreren. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot degradatie van het verhitte metaal en beschadiging van de spiraal.

Wilt u meer weten over de iDuctor? 

U bent slechts één klik verwijderd van een goed advies.

Stel ons uw vraag en wij nemen vrijblijvend contact met u op.